Skip to content

„Pobunjene čitateljke“ objavile novi bilten, pokreću kampanju za prikupljanje sredstva za dodelu nagrade „Štefica Cvek“

Rad sa juniorskom redakcijom na novom broju biltena koji je posvećen angažovanoj književnosti za mlade i potencijalnu pobunu kod mlađe generacije i priprema kampanje za prikupljanje sredstava za dobitnice/ke nagrade „Štefica Cvek“ samo su neke od aktivnosti “Pobunjenih čitateljki” iz Beograda. Peti bilten objavljen je u aprilu, a u junu ih očekuje i četvrto regionalno okupljanje Pobunjenih.

Kampanja koju su pokrenule za prikupljanje sredstava planirana je kao podrška za fond za stipendije za dobitnice/ke koje planiraju da proglase naredne godine. Peti broj biltena objavljen je u aprilu, a tema ovog broja bile su „Pobune u književnosti za mlade“.

Književnost pisana za publiku tinejdžerskog uzrasta već dugo vremena prepoznatljiva je po uspešnosti u promišljanju društveno-angažovanih tema i potencijalu da mlade podstakne na kritičko mišljenje o društvenoj stvarnosti. YA (Young Adult) žanr neretko dotiče pitanja diskriminacije na osnovu roda, seksualnosti, rase, klase, kao i pitanja ekološke krize, a to neretko radi kroz popularne žanrove prijemčive mladoj publici“, dodaje Nađa Bobičić iz „Pobunjenih čitateljki“.

Ona dodaje da je zbog toga, pored kritike savremene prevedene i domaće književnosti za mlade, u biltenu posebna sekcija posvećena žanru grafičkog romana. Posebno im je drago da se u njemu nalazi i intervju sa mladom autorkom Nađom Tiodorović koja je nedavno objavila svoj prvi grafički roman namenjen mladoj publici.

U ovom biltenu su tekstovi već iskusnih kritičarki i kritičara, intervjui sa urednicama izdavačkih kuća i tekstovi prosvetnih radnica jednako zastupljeni kao i kritički tekstovi naših mladih članica pobunjene junior redakcije – Tereze Stefanović, Makrine Petrović, Mirele Gračanac i Zorane Mihajlović – sa kojim već godinama radimo kroz različite radioničarske programe, što je slučaj i sa ovom inicijativom. Širenje naše zajednice u ovom pogledu smatramo jednim od glavnih dostignuća našeg rada i uvek se radujemo ovom dragocenom pojačanju u pobunama“, ističe Bobičić.

Projekat Tvoje mesto u Srbiji preko kojeg su dobile i institucionalni grant za Pobunjene čitateljke je jako značajan upravo zato što su, kao kažu, postavile temelje za dalji rast i održivost. Rad sa junior redakcijom počeo je prošle godine, a sada se na najnovijem broju biltena učvrstio i u direktnom radu između autorki i urednice.

Već u junu na Četvrtom okupljanju Pobunjenih čitateljki iz regije mlada redakcija će takođe biti uključena i ohrabrena da osmisli svoju kategoriju na portalu u budućim biltenima. Što se pripreme za crowdfunding tiče to je ključni korak za uspešnu kampanju, koja bi opet trebalo da nam pomogne da osnujemo fond za stipendije za buduće dobitnice/ke, i to uz podrške najšire zajednice. I po tome bi se ova nagrada isticala u odnosu na ostale regionalne nagrade čiji nagradni fondovi se daju samo jednom dobitniku (ređe dobitnici) i koje finansiraju komercijalni akteri, fondacije i državne institucije“, dodaje ona.

U narednom periodu Pobunjene čitateljke imaće mnogo aktivnosti. Jedna od njih su i radionice za devojčice u Nišu u okviru velikog projekta na kome rade, a od jeseni ih opet očekuje ciklus Inside/Out formata uz štampanje narednih brojeva biltena.  Sledi i priprema za najveći korak, a to je organizovanje dodele nagrada „Štefica Cvek“.