Skip to content

Omladinski centar Brus: Desetine volontera zajedno za bolji položaj mladih

Opstanak mladih, unapređenje kvaliteta života i položaja građana, kao i unapređenje životne sredine, zapošljivost i kreativni razvoj mladih – glavni su ciljevi Omladinskog centra Brus. Osnovan je 2013. godine, do su za sedam godina realizovali više od 20 projekata, kaže predsednica Udruženja Marija Aleksić. 

Prema njenim rečima, u planu je snimanje i audio emisija – podkasta sa mladima o važnim temama, poput ostanka u mestima u kojima su odrasli.

Teme kojima se bavi ovo udruženje mogu se podeliti u četiri grupe, ističe ona. 

“Prva je unapređenje lokalne zajednice Brus. Trudimo se da u svakom trenutku uključimo mlade od 15 do 30 godina, ali i druge građane. Druga tema tiče se rodne ravnopravnosti, dok se treća tiče zaštita i unapređenje životne sredine. Naša najnovija tema jeste ostanak mladih na teritoriji opštine Brus. Ciljna grupa nam je fokus i na ostalim projektima koje ćemo raditi. Verujemo da našim delovanjem možemo da unapredimo stanje u lokalnoj zajednici, a ujedno time i ohrabrimo druge da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici. Naša misija i svi vidovi delovanja zasnovani su na činjenici da dugi niz godina na teritoriji opštine Brus, mladi nisu uključeni u lokalne procese donošenje odluka, a koji su važni za njihov opstanak i ostanak na lokalu”, kaže Aleksićeva.

U timu ih ima petoro, od projektnog koordinatora do osobe koja je zadužena za medije i komunikacije. Aleksićeva navodi da centar ima i 30 volontera koji su im na raspolaganju i koji stalno sarađuju sa njima.

“Mi želimo da mladi žive što lepše i bolje. Radeći istraživanja i prateći potrebe mladih došli smo do toga da su četiri tačke kojima se mi bavimo ključne. Teme rodne ravnopravnosti mladima nisu bliske, jer ovde vlada patrijarhat i mi se trudimo da mladima objasnimo da ne postoji rodna diskriminacija i da smo svi mi jednaki. Više projekata smo radili na tu temu. Što se tiče zaštite životne sredine, radimo na tome da mlade osvešćujemo o tome već u osnovnoj školi. Uključujemo ih u programe radioničarskog tipa gde imamo stručne predavače, a krajnja akcija je čišćenje životne okoline u opštini Brus i zasađivanje drveća koji je jedan od budućih projekata”, ističe Aleksićeva.

PROČITAJ I  Mladi u Brusu nezadovoljni svojim položajem, traže bolje mesto za život

Ona kaže da se trude da mladima približe informacije i rešenja kako mogu lakše pronaći posao i ostati da žive u Brusu.

“Mi želimo na što bolji način da umrežimo neformalno obrazovanje, jer smatramo da mladi u Brusu nisu dovoljno informisani kada je reč o procesu zapošljavanja”, dodaje Aleksićeva.

Podsticanje mladih na zasnivanje sopstevnog biznisa – jedan od prioriteta centra. 

Ciljevi lokalne inicijative “uNAPREDimo zajedno” Omladinskog centra Brus su informisanje mladih o njihovim pravima, podsticanje mladih na zasnivanje sopstvenog biznisa i pokušaj rešavanja problema sa kojima se mladi susreću u lokalnim sredinama kakva je opština Brus, kaže projektna asistentkinja Omladinskog centra Brus Jasna Rakićević.

“Pripremna faza obuhvatila je izradu upitnika o položaju mladih iz koga smo dobili relevantne podatke koje smo u drugoj fazi projekta tačnije u tri Fejsbuk uključenja sa našim sagovornicima razmatrali potencijalna rešenja za problem mladih u Brusu. Sagovornici su bili iz Kancelarije za mlade opštine Brus, preduzetnica i maturantkinja. Svako na svoj način je predstavio probleme sa kojima se mladi susreću, probleme ostanka u Brusu, probleme zasnivanja sopstvenog biznisa i neke od izazova sa kojim se susreću u opštini kakva je opština Brus. Iz tih razgovora smo dobili važne podatke, mladi su se uključivali, ostvarili smo komunikaciju na taj način da su oni mogli više da saznaju o načinima na koje mogu da ostanu u Brusu”, ističe Rakićevićeva. 

Ona navodi da će u narednom periodu snimiti pet audio emisija u formi podkasta sa sagovornicima sa teritorije opštine Brus.

“U pitanju su mladi nezaposleni, mladi zaposleni u sopstvenoj proizvodnji, dakle mladi poljoprivrednici, predstavnici lokalne samouprave i lokalnih institucija, i mi ćemo kroz te emisije pokušati da obuhvatimo sve segmente onoga što mlade muči, kao i onoga što ih je nagnalo da odu iz Brusa”, i dodaje da će platforma na kojoj će se objavljivati emisije biti povezana sa sajtom Omladinskog centra Brus i time će doprineti većoj povezanosti i informisanosti mladih.

PROČITAJ I  Mladi u Brusu nezadovoljni svojim položajem, traže bolje mesto za život

“Mladi će moći da pišu, da šalju svoje utiske, sugestije i predloge, a preporuke mladih koje ćemo realizovati tokom ove incijative biće prezentovane opštinskom veću opštine Brus. Nadamo se da će se saradnja sa lokalnom samoupravom kroz sve aktvnosti podići na viši nivo”, kaže Rakićevićeva.

Saradnja sa opštinom Brus do sada je bila kontinuriana, ali kako kaže, u vidu moralne i medijske podrške, dok finansijske skoro i da nije bilo. 

“Nadam se da ćemo u budućnosti raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i tako doprineti poboljšanju života mladih u Brusu”, dodaje ona.  

Aleksandar Pršić – živi i radi u Krivoj reci nadomak Brusa

Jedan od članova ovog Udruženja, Aleksandar Pršić, odlučio je da ostane i radi na selu. Živi nedaleko od opštine Brus, u Krivoj reci. Da nije toliko strašno živeti na selu, kaže ovaj mladi preduzetnik koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom, čime je, dodaje, spojio hobi i način da zaradi.

“Ovde živim sa svojom porodicom i ne planiram da idem odavde. Veliki sam prijatelj sa Omladimskim centrom Brus i imam lepu saradnju sa njima. Oni predstavljaju moju životnu priču, jer kroz njih mogu da širim svest mladima da nije toliko crno da se živi na selu. Volim slobodu, ne bih voleo da me neko zatvori u stan od 40 kvadrata da nemam sa kim da pričam, da nemam komšije, životinje… Ovako ovde na selu moja vrata su otvorena za putnike, za namernike, trgovce, stočare, nomade i za svakog ko dođe”, kaže Pršić.   

Omladinski centar Brus – važno je da mladi budu uključeni u donošenje odluka

Misija ovog centra i svi vidovi delovanja zasnovani su na činjenici da dugi niz godina na teritoriji opštine Brus, mladi nisu uključeni u lokalne procese donošenje odluka, a koji su važni za njihov opstanak i ostanak na lokalu. Briga za mlade, kako kažu, ne može postati stvarnost bez usredsređivanja na ono šta treba realno uraditi na lokalnom nivou, a isto tako je to nemoguće bez aktivnog, partnerskog, ravnopravnog uključivanja lokalnih institucija i mladih. Upravo zato su kroz niz akcija u prethodnom periodu ukazivali na trenutno stanje, tj. položaj i potrebe mladih ljudi u Srbiji, a posebno u Brusu, želeći da kroz te aktivnosti podstaknu dijalog i zajednički ponude neka konkretna rešenja. 

PROČITAJ I  Mladi u Brusu nezadovoljni svojim položajem, traže bolje mesto za život

U toku 2019. godine u saradnji sa drugim relevatnim organizacijama sproveli su jedno od retkih istraživanja na lokalnom nivou, a koji se posebno bavi položajem mladih. Rezultati istraživanja pokazali su niz negativnih trendova u oblastima zapošljavanja, aktivizma, participacije u procesima donošenja odluka, ali i sve veći procenat „odliva mozgova“, što dugoročno gledano, kako ističu, može da predstavlja ozbiljan problem za održivost cele opštine. 

Prepoznajući da rešavanje ovih izazova zahteva sistemski i zajednički pristup, „Omladinski centar Brus“ pokrenuo je inicijativu „uNAPREDimo zajedno” koja bi kroz niz aktivnosti omogućila prostor da se mladi i predstavnici lokalnih institucija zajednički, otvoreno diskutuju i ponude preporuke koje bi unapredile zajednicu u kojoj živimo.