Skip to content

I dalje se čeka rekonstrukcija biblioteke u Dračiću kraj Valjeva, građani mogu pomoći putem sajta donacije.rs

Obnavljanje i jačanje bunara, čišćenje, košenje i nivelisanje terena ispred osnovne škole Dragoljub Ilić” bile su samo neke aktivnosti kojima se bavila neformalna grupa “Ideja distrikt” iz Dračića kraj Valjeva. Ova neformalna grupa iz Dračića trenutno sakuplja novac preko sajta donacije.rs radi prikupljanja sredstava u svrhu obnove biblioteke, ali i prostora ispred, koji je, kako kažu, planiran za kulturna dešavanja u ovom selu. 

Kako bi uredili prostor za mlade, ali i svoje sugrađane, iz grupe „Ideja distrikt“ pokrenuli su se i počeli da uređuju bitne prostore u ovom selu kraj Valjeva. Sem oko škole i biblioteke koju treba da rekonstruišu, kod jezera „Dračić“ uspeli su da zasade tri ukrasne toplole i 400 sadnica biljaka kako bi oplemenili prostor. 

Tome je prethodila akcija čišćenja terena od raznog otpada, krečenje i košenje zaraslog i zapuštenog terena. U međuvremenu smo sa planinarskim drustvom Magleš obišli teren i ucrtali u mapu pešačkih staza deonicu kroz Dračić“, kaže Nataša Zendilovski ispred ove grupe. 

Park kraj ovog jezera opremljen je klupama kako bi građani mogli da uživaju u pogledu. Ove godine, kažu, očekuju čišćenje jezera i završetak staze, kao i obeležavanje info tablama. 

Zavod za zaštitu prirode Srbije je uvrstio u predlog zaštite za ovu godinu jezero, kao deo šireg pojasa pećina sa podzemnim vodama. Ostvarili smo saradnju sa Istorijskim arhivom Valjeva i muzejima grada Valjeva radi uređenja spomen sobe u okviru biblioteke koja sledeće godine obelezava 130 godina postojanja“, dodaje ona. 

Ova neformalna grupa iz Dračića trenutno sakuplja novac preko sajta donacije.rs radi prikupljanja sredstava u svrhu obnove biblioteke, ali i prostora ispred, koji je, kako kažu, planiran za kulturna dešavanja u ovom selu. 

U saradnji sa Mladim istraživačima zasadili su platan ispred biblioteke koju će, nadaju se, uskoro rekonstruisati, ali i osam platana sa cvećem iza osnovne škole.