Skip to content

Europolis: Komisija za planove odbila ključne primedbe građana na GUP, čeka se odluka Skupštine

Kako će izgledati Generalni urbanistički plan Novog Sada znaće se kada odbornici skupštine budu dali završni reč. Međutim, na osnovu odbijenih prigovora, može se zaključiti da ključni i problematični delovi na koje su građani i aktivisti imali primedbe, neće biti usvojeni, navode iz udruženja Europolis. Ovo znači, dodaju, da uprkos volji i angažovanosti građani nemaju uticaj na dalji razvoj njihovog grada.

Manje parkova i zelenila, a više prostora za opštegradske centre – ovo je jedna od ključnih tački koje građani Novog Sada zameraju nacrtu novog GUP-a. Iako je više od 12.500 potpisa stavljeno na primedbe i tražene izmene, najveći broj njih je odbijen.

„Sa tom snagom, sa tim kapacitetima koje mi kao građani imamo je jako teško izboriti se na bilo kakav način. Bez obzira na sve potpise građani nisu uspeli svoju volju da dokažu, oni su bili nemi za zahteve građana“, navodi Marijana Mutavčieva iz Centra za razvoj demokratskog društva „Europolis“.

Čitav proces donošenja GUP-a za period do 2030. godine prate žustre rasprave između nadležnih i građana i aktivista.

„Poražavajuće je da uz toliku angažovanost i mobilisanost na svim mogućim nivoima mi kao građani nemamo nikakav uticaj da nešto što je finansijski atraktivno za investitore, da se izborimo za to i da kažemo hoćemo da dišemo, hoćemo da imamo zelene površine… Prosto ne postoji način na koji smo mi mogli da utičemo da do toga ne dođe“, dodaje Mutavčieva.

Nacrt plana donet je 28. decembra, a period praznika koji je predstojao dodatno je otežao analiziranje, pisanje primedbi i prikupljanje potpisa građana. Ipak, iz Europolisa kažu da su bili dobro pripremljeni, da su mnoge problematične tačke i očekivali i da su uprkos otežanim uslovima reagovali u dozvoljenom roku od 40 dana.

PROČITAJ I  Europolis: Čeka se generalni urbanistički plan, moguća gradnja Novog Sada na vodi?

Da u tome uspeju u kratkom roku im je puno pomogao projekat Tvoje mesto u Srbiji, tokom kog su od maja do decembra mogli da se pravno i praktično pripreme za sve što je usledilo.

„Iskoristili smo to vreme da se pripremimo za sve ovo i moglo bi se reći da smo mi kao organizacija dočekali vrlo spremno taj GUP. Mislim da smo uspeli i javnost da animiramo, da se i sa kolegama dogovorimo i da to bude jedna velika građanska akcija“, zaključuje Mutavčieva.

Skupština na kojoj će odbornici izjasniti o novom GUP-u očekuje se u maju, navode iz „Europolisa“.